keskiviikko 31. elokuuta 2011

30. elokuuta. MölliToko

Meidän ensimmäiset "kisat" takana eli möllit. Oli mukava käydä testaamassa vähän omia taitoja ja mihin koira pystyy Alo -luokassa. Suoritus oli meidän tasoinen ja olen siihen kyllä tyytyväinen. Nyt eikun vaan lisää treeniä niin päästään joskus ihan oikeesti kisaamaan, mutta mölleissä käydään kyllä ennen sitä. Itseäni jännitti hieman ja se varmasti heijastui joissakin liikkeissä koiraan.

Luoksepäästävyys meni hyvin. Rontti istui nätisti perusasennossa, koko ajan kun tuomari kävi käsittelemässä koiraa. Tässä ollaan kyllä kehitytty kesän aikana hurjasti, ku muistelee niitä ensimmäisiä treenejä. Silloinhan Rontti ei millään tahtonut pysyä paikoillaan tai vähintään antoi tassua ihmiselle joka tuli lähelle.

Paikalla makaaminen alkoi hyvin, mutta sitten puolessa välissä paikallaoloa Rontti otti lonkkalevon jonka jälkeen nousi seisomaan. Kävelin itse koiran luokse ja käskin uudestaan maahan. Jonka jälkeen jäin vähän lähemmäksi koiraa ja kävin myös kerran palkkaamassa sitä. Tätä liikettä olisi pitänyt itse alunperin helpoittaa, eli olis pitänyt jäädä lähemmäksi koiraa eikä mennä 20m päähän. Tämä liike on sellainen jota pitää alkaa treenailla ja keksiä siihen jotain jännityksellisyyttä, jotta Rontin mielenkiinnon saisin pysymään ylhäällä koko 2min ajan.

Seuraaminen kytkettynä meni ihan ok. Rontin seuraaminen ei ollut niin hyvää mitä se on yleensä ollut. Minä myös ilmeisesti kävelin liian hitaasti, pitää nyt katsoa mikä olisi paras vauhti meille ja treenailla itse sitä kävelyä. Käännöksessä vasemmalle Rontti törmäsi minuun, mutta en muistanut käyttää mitään ennakoivaa merkkiä, Hyvä minä!! Yleensä olen kotona treenatessa kääntänyt silmät sinne suuntaan minne käännyn. Täyskäännökset olivat väljiä, mutta se olikin aika odotettavaa. Juoksu kytkettynä meinasi mennä plörinäksi kun Rontti lähti liian kovaa vauhtia juoksemaan ja jouduin itse hidastamaan tahtia. Oikealle käännös oli hieman väljä, mutta meni.

Seuraaminen taluttimetta meni aikalailla samaan malliin kuin edellinen. Kontakti tippui välillä, mutta oli ehkä hiukan parempi kuin seuraamisessa kytkettynä. Juoksu osuus meni hyvin, jossa Rontilla oli paras kontakti koko seuraamiskaaviossa.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, meni ihan hyvin. Maahan meno olisi vain voinut olla nopeampi. Rontti pysyi paikoillaan koko ajan ja maahan meno oli myös suhteellisen suora. Loppuasentokin oli hyvä.

Luoksetulossa tapahtuikin se mitän oon aina pelännyt. Rontti tuli niin kovaa luokse, että törmäsi minuun. Onneks en kaatunu! Olisi pitänyt siis et jarrutella enemmän koiraa. Eteen tulo oli suhteellisen suora ja perusasento oli lopuksi hyvä.

Seisominen seuraamisen yhteydessä menee hyvin. Koira pysähtyy seisomaan, mutta otti ilmeisesti muutamia askelia käskyn jälkeen. Jää paikalleen ja on siinä kun tulen takaisin koiran vierelle. Ennakoi hieman sivulle käskyä.

Estehyppy, joka olikin se meidän murheen kryyni kun ei olla paljoa sitä tehty. Koira perusasennossa hyvin, käsky ja käsi ohjaus "hyppy" Rontti lähtee kävellen estettä kohti ja pysähtyy haistelemaan sitä, jolloin annan toisen käskyn ja avun "hyppy" jonka Rontti sitten kuitenkin hyppää. Käsky "seiso", jonka jälkeen palaan koiran luokse. Luokse menemisen aikana Rontti hieman liikkuu. Mutta loppu perusasento on hyvä. Kiitos!

Lopuksi leikkiä ja pois. Palkkailin joka liikkeen lopuksi koiraa makupalalla. Seuraamiskaavioiden välissä yritin vähän hetsata patukalla Ronttia ja se taisi auttaa.. Nyt eikun vaan lisää treeniä :D

perjantai 26. elokuuta 2011

25. elokuuta. Viimeiset pk-tottis treenit, Maja

Tänään onkin sitten viimeiset tottis treenit med Riikka ja kumppanit.. Kylläpä kesä on mennyt niin nopeaa.. huoh.. Tällä kerralle jokaisen tuli miettiä pari asiaa mitä treenailee, jotka aiottiin kuvata ja katsoa majalla lopuksi. Näin kaikki näkis vähän miltä se oma meno näyttää ja millainen koira on. Lisäksi kaikkien piti osallistua kommentoimaan toisien suorituksi.

Tälle kerralle valitsin seuraamista ja käännöksiä, sekä lopuksi päätinkin vielä ottaa vauhti luoksetulon. Vaikka näitä ollaan treenailtu paljon, mutta halusin tosiaan nähdä miltä meidän seuraaminen näyttää kun sitä on niin paljon kehuttu.
Treeni alkoi alku hetsailulla ja "tottista" -käskyllä. Siitä sitten lähdettiin suoraan seuraamaan, välillä hetsailin ja taas seurausta. Käännöksiä oikealle ja vasemmalle ja perusasentoja. Myös muutamia täyskäännöksiä, jotka ei menneet nyt läheskään niin hyvin kuin tehoavo ryhmän treeneissä. Treenistä muodostui ehkä liian pitkä ja sen olisi voinut lopettaa kun koira oli hyvässä vietissä seuraamisten jälkeen. Näin ollen vauhti luoksetulosta tuli melkein oma treenipätkänsä. Se meni kuitenkin ihan hyvin ja lopuksi leikittiin jonka jälkeen rontti sai viedä patukan autoon.
Palautteena treenin jälkeen ja katsottua pätkä videolta: palkkaan koiraa aina oikealle puolen, Riikka ihmettelikin miten Rontti ei poikita vaan seuraa aina suoraan ja hyvin. Ihme tosiaan, nyt vaan pitää muistaa itsekin palkkailla vasemmalta puolen. Mutta näin jälki käteen mietittynä, palkkaan aina makupalalla vasemmalta puolen, voisiko se tasapainottaa palkkausta?? vai onko se vaan sattumaa ja koira hyvä ettei se tajua poikittaa seuraamisessa.. Treenistä tosiaan tuli liian pitkä, kun videolta katsoi. Koira oli niin hyvässä vireessä seuraamisten jälkeen, että olisi pitänyt lopettaa siihen.. no tästä opimme taas seuraavalle kerralle :) Riikka myös ehdotti, että käyttäisin ennakoivaa merkkiä käännöksissä, josta olen samaa mieltä.. Nyt vaan pitää miettiä mikä se olisi ja muistaa käyttää sitä seuraavissa treeneissä :)

Tässä meidän treenit -> http://www.youtube.com/watch?v=lPs769buiyM

Oli mukavaa katsoa omaa treenaamista videolta, vaikka vähän hölmöltähän se näyttää :D Tytöt oli myös tuoneet ja tehneet mahtavat herkut, joita saatiin vielä viimeisenä treeni iltana syödä. Kiitokseksi myös Riikalle kuluneesta kesästä olimme koonneet koululaisen repun täynnä herkkuja. Toivomme vaan, että Riikka ehtisi tulla katsomaan meidän treenejä käydessään kuopiossa. Ehkäpä tämän blogin avulla, pysyt myös mukana meidän treeneistä, riikka! :) Kiitos vielä kerran. Onneksi meidän porukka pysyy kasassa ja päästään treenailee yhdessä, ajatuksena BH-koe ja sen läpäiseminen jossain vaiheessa! :P

24. elokuuta. TehoAvo -ryhmän treenit

Tänään treenailtiin taas vähän tunnaria, sekä oma valintaisena käännöksiä ja lopuksi yhteisenä paikallaolo.

Olimme viikon ajan Rontin kanssa kotona treenailtu vain tunnari kapulan pitämistä, kun se viimeksi meni ihan pirstaleiks. Tänään siis kokeiltiin tehdä samanlaisia treenejä kuin viimeks, nyt vain makupala oli minulla heti kädessä jotta olin valmis palkkaamaan rontin kun se ottaa kapulan suuhun, näin se ei ehtisi sitä puremaan.
Vein kapulan nurmikkoon piiloon peittäen sitä hieman jonka jälkeen vapautin koiran. Hieman haistelua ja kapula löytyi nurmesta, nyt äkkiä palkkaa suuhun ettei se ehdi purra sitä :D Näitä tehtiin muutamia kertoja ja ihan hyvin meni, muutamat hampaan jäljet kapula sai mutta ei läheskään niin pahoja kuin viimeksi.. Seuraavaksi laitettiin myös häiriökapuloita hiekalle, kuitenkin hieman sivumpaan missä oma kapula oli. Nyt Rontti joutui ihan kunnolla haistelemaan kapulan paikkaa, mutta hienosti se sieltä sitten löytyi, hyvä! Nyt vaan jatketaan treenailua kotona näillä samoilla ohjeilla.

Sitten seuraamista ja täyskäännöksiä. Tämän valitsin sen takia kun rontti ei viime treenien jälkeen ole hoksannut kääntää sitä pyllyä oikeaan paikkaan käännöksissä. Nyt sainkin neuvoksi hidastaa huomattavasti vauhtia ja juuri käännyttäessä sanoa "seuraa". Mitä ihmettä!? Rontti hokas heti ensimmäisella mitä piti tehdä ja käänsi hienosti pyllynsä oikeaan kohtaan sivulle.. vau.. Näitä tehtiin sekä niin että käännöksen jälkeen pysähdyttiin heti sekä jatkoimme matkaa muutaman askeleen, jonka jälkeen perusasentoon.
Jäipä kyllä hyvä mieli tästä treenistä kun se meni näin hyvin, ihan itse yllätyin miten rontti on tajunnut kääntää perseensä niin hyvin sivulle ja aina oikeaan asentoon. Enää ei tule niitä vinoja perusasentoja joita nähtiin vielä alkukesästä :)

Lopuksi vielä paikallaoloa... Koirat maahan ja itse n.20m päähän ja tällä kertaa menin itsekin ihan kauas. Yleensä jään korkeintaan 5m päähän koirasta, mutta nyt ajattelin kokeilla miten Rontti reakoi tähän. Hyvinhän se pysyi ja keskittyi hyvin. Välillä kävin palkkaamassa ja sitten viimeisillä sekunneilla tulee lonkkalepo. Tällä kertaa en käynyt korjaamassa sitä, Rontti pysyy hyvin paikallaan ja on edelleen aika hyvin keskittynyt. Pitää kokeilla ensi kerralla ettei palkkaisi niin paljoa, josko se joutuisi odottamaan enemmän jännityksessä eikä ottaisi lonkkalepoa?? saas nähdä... nyt pitää vaan ruveta testailee mikä siihen auttais, kun ei tuo etupalkkakaan aina tunnu vaikuttavan.. Seuraavan kerran onkin sitten ne möllit et siellä ei palkkailla yhtään :P

23. elokuuta. KesäToko -ryhmä

Tänään harjoiteltiin yhteisesti luoksepäästävyyttä, sekä paikallaoloa. Näiden jälkeen kokeiltiin ruutua, sekä oma valintaisena aiheena me päätimme ottaa luoksetuloa. Muiden tehdessä ruutua piti käydä harjoittelemassa oma aloitteisesti häiriö paikallaoloa.

Ensiksi luoksepäästävyys, joka meni tosi tosi hyvin! Rontti ei aikonut liikkua minnekään vaikka kaksi ihmistä kävi sitä härppimässä, tätä ollaan harjoiteltu koko kesä ja nyt se meni niin kuin pitikin, huippua! Toivotaan että se menee muulloinkin näin :)
Paikallaolo alkoi hyvin, Rontti oli kiinnostuneen oloinen kunnes n. 1,5min kohdalla tuli lonkkalepo. Lähdin kävelemään Ronttia kohti ja se tajusi heti korjata sen. Nousi tosin seisomaan, josta komensin sen takaisin maahan. Koko paikallaolon ajan Rontin edessä oli iso makupala, jota se välillä kyttäsi ja kävin palkkailemassa välillä sitä. Ajan mentyä umpeen, menin koiran viereen ja normaaliin tapaan se odotti milloin tulee käsky ja vasta sen jälkeen noustaan istumaan ja saa palkan vapautuksesta.

Sitten Ruutuun. Tämä on myös sellainen liike jota ollaan otettu vain kerran aikaisemmin. Mutta kokeilimme sitä niin, että Anne vei pallon ruutuun ja minä lähetin koiran sinne "ruutu". Rontti juoksee suoraan kohti Annea ja päättää mennä kurkkaamaan maassa olevaa kassia, jossa ilmeisesti haisi lihapullat. Juoksin itse ruutuun ja heiluttelin palloa, jolloin Rontti tuli onneksi sinne.
Eikun uudestaan, nyt Anne meni seisomaan ruudun taakse. Rontti juoksi kaartaen ruutuun mutta meni kuitenkin sinne ja juoksin itse leikkimään ruudun sisälle sen kanssa. Seuraavat kaksi kertaa teimme niin, että veimme yhdessä Rontin kanssa pallon ruutuun, jossa hetsailin sitä ja lähdimme pois. Lähetys "ruutuun" ja koira menee molemmilla kerroilla sinne ja bileet! Näin meidän tulis nyt harjoitella tätä...

Viimeiseksi otettiin luoksetuloa. Näytimme miten ollaan harjoiteltu, lyhyeltä matkalta ja hieman pidemmältä. Ohjaan Rontin käsien avulla oikeaan kohtaan, josta palkkaan ja käsken "sivu". Rontti pyöräyttää hienosti itsensä sivulle. Kokeillaan myös ilman apuja, jolloin koira yrittää tulla suoraan sivulle, joten se ei vielä tiedä eteen tulemista. Nyt siis kuurina pelkkää eteen tulemista, eikä sivulle tuloa ollenkaan!
Lopuksi vielä vauhti luoksetulo ja leikkien autoon..

Seuraavalla viikolla onkin sitten viimeinen kerta kesätokoa ja möllitokot. Päätinkin nyt sitten kuitenkin ilmoittaa meidät sinne, kun Anne vähän ihmetteli miten en ole edes harkinnut asiaa... Treeniähän se vaan on, vaikka itseäni varmasti jännittää ihan hirveesti. Onneksi saa antaa apuja ja palkkailla koiraa.. :) Hyppy tulee olemaan meidän murheen kryyni kun ollaan sitä niin vähän harjoiteltu, mutta jospa ne muuta menis ihan hyvin.

torstai 25. elokuuta 2011

25. elokuuta. Peltojälki ja vähän tottista

Tänään aamulla ajattelin käydä tekemässä Rontille pellolle jäljen ja katsoa miten se menee. Jäljelle tuli mittaa n. 200m, jossa oli 90asteen käännöksiä kolme kappaletta. Jäljen annoin vanheta puolisen tuntia, nameja oli siellä täällä, ensimmäisessä käännöksessä niitä oli koko ajan ja seuraavissa vain käännöksen jälkeen. Lopuksi otimme pihassa vähän noutua, seuraamista täyskäännöksellä sekä luoksetuloa.

Meidän jäljestä ei ole koskaan tullut näin fiaskoa kuin nyt, Rontti jäljesti kunnolla ehkä 75m jäljestä. Pakko myöntää, mutta hermostuin kyllä aika pahasti koiralle ja itselleni. Rupesin lopuksi pohtimaan mistä tämä ois voinu johtua, enkä oikein osannu sanoa muuta siihen kuin, että ois vissiin pitäny lenkittää koiraa kunnolla ennen jälkeä. En usko että tämä ois johtunu siitä ettei olla ennen pellolle tehty jälkeä, sillä Rontti osaa ihan sata varmasti jäljestää.
Näh mutta itse jäljestykseen. Alku aloitettiin ihan normaalisti niin kuin ennenkin. Rauhoitin koiran jäljen päähän, lähetin koiran hieman vinosti jälkeä kohti ja noin metrin päästä siitä. Tästä se alkoi, Rontti rupesi vetämään ja pyöri jäljen molemmin puolin ihan hullunlailla. Ensimmäisen käännöksen jäljeen otin koiran sivulle ja lähetin sen uudestaan jäljelle. Sama jatkuu, aivan päätöä menoa! Jäljestämisessä ei ollut päätä eikä häntää, ajattelin jo että lopetan mutta halusin että lopetus ois tapahtunut silloin kun koira oikeesti jäljestää. Noh otin rontin uudestaan sivulle ja lähetin taas jäljelle. Sama jatkui ja kun Rontti meni syömään heiniä jäljen viereen sillon hermostuin ja otin koiran vähän topakammin sivulle ja kielsin tuosta. Lähetin sen jälleen jäljelle. Nyt se jäljesti jotenkin, mutta käännöksen tultua taas keskittyminen herpaantui ja Rontti meni pissille. Tästä hermostuin vielä enemmän ja otin karvoista rontin sivulle ja käskin uudelleen jäljelle. Nyt Rontti jäljesti normaaliin tapaan jäljen lopun. huh huh... olipa kyllä reissu, toivottavasti tämä ei tule toistumaan.

Lopuksi tottisteltiin vielä vähän, ettei treenit menis ihan pipariks. Aluksi noutoa, samaan malliin niin kuin ollaan harjoiteltu. Välillä kapulan nostoja maasta, istuen kapulan suuhun ottoja sekä ensimmäisen kerran harjoiteltiin koiran ollessa minun edessä kapulan pitämistä suussa. Tämä oli Rontista vaikeeta kun aina laitettua kapulan suuhun piti pylly nostaa ylös. Muutamia kertoja tämä onnistui kun palkkasin nopeasti niin, ettei Rontti ehtinyt nostaa pyllyä maasta. Lopuksi kokeilin vielä liikkeen omaisesti noutoa, eli  koira sivulle ja heitän kapulan, käsky "ota" ja Rontti haki kapulan ja toisen luokse ja päästi irti käskystä. Huippua, en ois uskonu et Rontti hakee edes kapulaa, mut hyvä näin :)
Luoksetuloja eli eteen tulemista. Nyt harjoiteltiin vaan edessä oloa ja liikkumista, käskyllä "tänne". Käsiavut on Rontille vielä todella tärkeät tässä sillä kokeilin saada rontin tulemaan eteeni vain antamalla käskyn niin se meinasi heti tulla sivulle. Joten nyt vain harjoitellaan eteen tulemista ja häivytellään pikku hiljaa käsiä pois. toistoja toistoja vaan...
Seuraamista ja täyskäännöksiä eiliseen tapaan. Nyt Rontti ei vaan oikein tajunnut kääntyä niin terävästi kuin eilen käännöstä tehtäessä. Lähdimme siis liikkeelle aina sivulta "seuraa" ja kun olin ajatellut kääntyä annoin uuden käskyn "seuraa", Rontti ei meinannut aluksi kääntyä mutta tajusi lopulta tulla sivulle ja jatkoimme matkaa. Teimme pari kertaa myös niin, että pysähdyimme heti käännyttyä. Ihan mukavasti meni, mutta huonommin kuin eilen, et eikun vaan lisää tätä.. :) Lopuksi vielä kivat pallo leikit seuraamisen ohella, hetsiä-seuraa-hetsiä-seuraa ja bileeet...

Illalla mennään vielä majalle viimeisiin pk-tottis treeneihin!


22. elokuuta. Peko -treenit

Olemme päättäneet Rontin kanssa kokeilla myös Pelastuskoiratoimintaa ja olemme nyt kahden kuukauden koeajalle, jonka jäljeen päätämme jatketaanko harrastusta vai mitä tehdään :)

Tänään oli tosiaan ensimmäiset treenit ja ajatuksena oli ottaa hieman hakua. Ihminen meni metsään naamiopressun alle piiloon ja ajatuksena oli lähteä kulkemaan siksakkia metsää pitkin kohti ihmistä ja katsotaan miten koira reagoi kun saa hajun ihmisestä. Ihmisen tuli kehua koiraa kun se lähestyi sitä ja lopuksi palkata namilla kun se tuli ihmisen luokse.
Rontti lähti tyylilleensä uskolliseen tapaan reippaasti juosten metsään, hetken kuluttua se sai hajun ja lähti sen perään ja löysi pressun, mutta sitten ku sieltä alta alkoi kuulua ääniä Rontti säikähti ihan hirveesti että mikä siellä oikein oli. Olin kyllä itse purskahtaa nauruun kun iso koira säikähtää noin :D No menin sitten itse piilossa olleen ihmisen luokse ja houkuttelimme yhdessä Ronttia katsomaan mikä siellä oikein oli. Lopulta Rontti tuli häntä heiluen syömään herkut ja taisi sitä hieman nolottaa koko tilanne :)

Otimme vielä seuraavan piston. Jossa uusi ihminen meni eri kohtaan piiloon. Lähdimme taas yhdessä kulkemaan maastoa pitkin, koira vapaana. Meni hetken aikaa ennen kuin Rontti sai hajusta kiinni, mutta löysi lopulta ihmisen eikä pelännyt tällä kertaa yhtään pressua tai mitä sen alla oikein oli :)

Mukavat treenit, odotetaan seuraavaa kertaa mitä silloin tapahtuu! :D

21. elokuuta. Maasto treenit majalla

Tänään oli maasto treenit majalla, aiheena metsäjälki sekä esineruutu. Toiseksi viimeisiä pk- ryhmän treenejä viedään, nyt pitäis alkaa ottaa kaikki irti Riikasta :) Ensiksi käytiin tekemässä jäljet metsään, meidän jälki oli n. 100m pitkä, jotka sisälsi pari 40asteen kulmaa ja yhden 90asteen kulman vasemmalle. Nameja oli siellä täällä, mutta kulmissa joka askeleella.

Ensiksi kuitenkin esineruudun kimppuun. Nyt olin vihdoin ja viimein käynyt porukoilta tonkimassa muitakin esineitä kuin rukkasen. Tänään rukkanen oli siis poikotissa ja esineruutuun lensi free Willy valas (muovinen lelu), pehmoinen luuranko naamio sekä villasukka.
Treeni tehtiin samaan tyyliin kuin meidän edellinenkin. Eli ensiksi Riikka vei kaikki esineet ruutuun hetsaten niillä ennen heittämistä ruudun sisälle n 50m. Ajatuksena oli, että ensiksi laitetaan pistona Rontti viimeiseksi heitetylle esineelle, näin ollen se oli villasukka. Rontti juoksee suoraan sinne missä villasukka oli, mutta ei haista sitä ja kiertää ruudun reunaa pitkin tielle. Sieltä kutsun koiran ja lähetän sen uudestaan hieman erikohdasta kuitenkin niin etteä sen olisi pitänyt löytää villasukka, mutta sieltä löytyikin luuranko naamio. Hyvä kun jotain kuitenkin löytyi. Noh, sitten siirrytään ensimmäiseksi heitetyn esineen luokse, lähetys "esine". Rontti juoksee n. 50m ja kiertää vähän siellä sun täällä ja päättää käydä pissalla ruutuun, josta kiellän kovasti. Nyt sitten mennäänkin yhdessä etsimään free willyä ja kun näin itse sen ohjaan koiraa ottamaan sitä ja palkka kun ottaa sen suuhun.. huh huh.. kun on taas vaikeaa..
Viimeinen esine otetaan kuitenkin niin, että Riikka käy hetsaamassa sillä ja heittää sen uuteen paikkaan. Lähetän koiran ja nyt se vihdoin ja viimein löytyy! Olipas taas jotenkin vaikeet treenit.. Rontti meinaa keksiä näköjään aina kaikkee muuta tekemistä kun se esine ei löydykään helposti.
Riikka kehotti nyt meitä treenailemaan kapeita mutta syviä ruutuja (esim. 5mx60m) joissa esineet on päässä. Voisi tehdä myös niin, että kun esine on lentänyt ruutuun käyttää koiraa hieman kävelyllä ja tuo uudelleen ruudun etureunaan, jonka jälkeen vasta lähettää. Näin Rontti joutuisi käyttämään vähän enemmän aivonystyröitään.

Esineruutuun lähdössä

jaaaa.. ESINE

minnekäs se esine oikein jäi???

Sitten jäljen kimppuun. Lähetän koiran n. 1m päästä jäljen päästä, josta heti alkaa namit (eipä ne paljoa näytä taas kiinnostavan). Jälki etenee hyvää vauhtia ja koira jäljestää sen mallikkaasti. Kulmat menevät hyvin, 90asteen kulmassa Rontti varmistaa suunnan vähän kauempaa, mutta jatkaa hienosti oikeaan suuntaan jälkeä. Sittenpä jälki loppuikin, olisi voinut olla pidempi.. mutta ei se mitään.
Riikka neuvoi, että voisimme alkaa opetella keppejä ja mahdollisesti laittaa makupala kuppeja jäljelle, jotta siitä saisi vielä mielenkiintoisemman.

Treeneistä jäi kuitenkin hyvä fiilis vaikka esineruutu menikin miten meni, mutta jälki pelasti päivän :)

PS. Pahoittelen kun en ole ehtinyt tai saanut aikaseksi päivittää meidän blogia. Yritän nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja saada kirjoitettua tänne mahdollisimman pin treenien jälkeen. Näinpä treenitkin olisi paremmin muistissa. Muutamassa edillisessä tekstissa ei ole tämän vuoksi kovin paljoa tekstiä...

Kiitos Katjalle kuvista!


17. elokuuta. TehoAvo -ryhmän treenit

Aiheena tunnarin alkeet sekä oma valintainen, meillä nouto. Kouluttajakin saatiin paikalle kesätauon jälkeen, hyvä niin :)

Ensiksi aloitettiin tunnari sillä, että vietiin se nurmikolle ja peitettiin nurmella. Koira vapautettiin etsimään se. Näitä tehtiin useita kertoja, jonka jälkeen lisättiin häiriä kapulat mukaan.
Rontti seurasi joka kerta tarkkaan minne laitoin kapulan ja suunnisti sen mukaan etsimään sitä, joutui se kuitenkin välillä haistelemaan että missä se on. Häiriökapuloista ei ollut haittaa meidän treenissä, Rontti ei kiinnittänyt niihin huomiota. Ongelmana tässä on vaan se, että rontti alkoi heti järsiä kapulaa kun se sai sen suuhun ja lopulta siitä ei ollut enää tunnarikapulaksi! Nyt treenatan kotona kapulan pitämistä suussa ja palkkaan heti ettei se vaan ehdi purra sitä.

Noutoa tehtiin samaan malliin kuin KesäToko -ryhmän kanssa edellisenä päivänä. Näytimme ensiksi miten ollaan sitä tehty. Kokeiltiin kuljettamista ja se onnistui taas mainiosti ja muistin jopa sanoa aina "irti" -käskyn. Kokeilimme myös kapulan kuljettamista niin että minä pidin siitä kiinni, mutta tämä ei onnistu rontilta. Se alkoi heti vetämään ja pyörittämään kapulaa suussaan. Treenaillaan siis samoilla ohjeilla kotona ja mahdollisesti erilaisten esineiden pitämistä suussa, esim rautaisten, jolloi puremista ei tulisi.
Käskyn "ota" vahvistamistakin meidän täytyy harjoitella, sillä kun tehtiin harjoitusta jossa kapula oli maassa ja käskin rontin ottaa sen, se vain jäi tuijottamaan minua ja vasta toisella käskyllä otta sen. Joten treenaillaan kapulan pitämistä suussa ja käskyä :)

16. elokuuta. KesäToko -ryhmä

Tällä kertaa aloitimme ryhmä treenit häiriökontakti ja motivointi treenillä. Seuraavaksi otettiin aiheeksi noutaminen ja lopuksi oma valintaisena meillä oli jäävät liikkeet, seiso-maahan-istu.

Häiriötreenit aloitettiin niin, että koko ryhmä tuli kentälle ja muodostimme ympyrän. Ympyrässä oli leluja ja Katja ja Anne heiluttelivat niitä. Sitten jokaisen piti pujotella muuta koirakot, pitäen oma koira kontaktissa.
Rontti piti kontaktia yllättävän hyvin kun olimme paikallaan ja muuta kiersivät meidän ympärillä. Muutaman kerran jouduin huomauttamaan kun kontakti tippui, mutta kokonaisuudessaan treeni meni hyvin. Yritin palkkailla mahdollisimman paljon, jotta saisin rontin pitämään mielenkiintonsa.
Sitten liikkeessä kontaktin pitäminen ja muiden koirien ohittaminen. Tämäkin meni yllättävän hyvin, muutaman kerran jouduin huomauttamaan koiraa mutta se riitti. Kontakti pysyi hyvin ja muistin palkkailla tarpeeksi ja oikeissa kohdissa!

Sitten kapulan etsintään ja noutoa harjoittelemaan. Tämä on taas niitä liikkeitä joita ollaan vähän harjoiteltu. Näytimme aluksi miten olemme tätä tehneet eli koira istumaan ja kapulan anto suuhun käskyllä "ota". Sama myös niin että kapula on maassa ja koiran täytyy nostaa se sieltä. Muuta ei olla treenailtu kapulan kanssa sen takia ettei rontti alkaisi enempää puremaan sitä.
Kokeiltiin kuitenkin nyt liikkeessä kapulan pitämistä. Laitoin kapulan maahan josta Rontti ottisen ja lähdin itse menemään taakse päin. Rontti seurasi hyvin minua eikä purrut kapulaa, jee! Samalla Anne muistutti, että tulisi käyttää jotakin sanaa että koira päästää irti kapulasta. Meillä se sana tulee olemaan "irti", kun käytämme sitä monessa yhteydessä ja Rontti osaa sen jo. Kokeilimme tätä harjoitusta vielä muutamia kertoja ja kaikki onnistui hyvin, kun vielä itse muistaisi sen "irti" -käskyn sanoa :)
Kokeilimme vielä myös sellaista, että jätän koiran istumaan ja laitan kapulan meidän väliin ja sanon "ota" -käskyn, katsotaan mitä koira tekee. Rontti tajusi heti mitä piti tehdä! Näitä tehdään sitten jatkossa, jotta saadaan joskus tämä liike kondikseen.

Sitten jäävät liikkeet. Näytimme ensiksi Katjalle liikkeinä miten meillä ne sujuu. Kaikki liikkeet onnistuvat, mutta istumisessa joudun vartaloavulla hieman helpottamaan liikettä Rontille. Katjan kommenttikin oli, että liikkeet ovat ok, mutta koira voisi olla aktiivisemman näköinen. Tästä olen samaa sieltä, sillä Rontti katselee muualle, mutta pysyy paikallaan.
Neuvoksi Katja antoi, että voisimme leikkia istu-maahan-seiso -peliä jossa koira on koko ajan valppeillaan kun saa aina liikkeestä lelun palkaksi. Kokeillaan onko tästä meille apua.

11. elokuuta. Tutor- jälkiryhmän maasto treenit. Sopenmäki

Ajatuksena oli treenailla metsäjälkeä sekä esineruutua. Samalla päästiin katsomaan kokeneempien koirakoiden esineruutua sekä jälkeä. Tällä kertaa en polkenut itse Rontin jälkeä vaan Marianne teki sen, saas nähdä onko tällä minkäänlaista vaikutusta.

Ensiksi etettiin esineruutu. Ajattelin kokeilla tällä kertaa niin, että kaikki esineet (tällä kertaa kolme esinettä) vietäisiin ensiksi ruutuun. Kuitenkin niin että Rontti näkee koko ajan minne ne menee ja ennen esineen heittoa sillä hetsataan vähän. Oman lempi rukkasen lisäksi siellä oli kaksi vierasta esinettä, kenkä ja nahkasormikkaat. Rontti on tehnyt vain omalla rukkasella esineruutua, joten voi olla haasteellinen tehtävä.
Ensimmäinen pisto menee pilalle kun en rauhoittanut koiraa ennen lähettämistä. Kutsutaan koira takaisin ja uusi lähetys "esine". Ensimmäisenä Rontti juoksee yhden esineen yli ja kiertää rinkiä koko ruutua ympäri. Kutsutaan pois ja vaihdetaan lähetys paikkaa. Tällä pistolla löytyy oma rukkanen, jee! Seuraavat pari pistoa menee ihan överiksi rontti pyörii ympyrää ja käy kerran kusella ruudun sisässä. Kiellän kyllä tästä mutta ei sillä näytä olevan vaikutusta kun ei pääse koiran lähelle ja kunnolla torumaan sitä. Seuraavan piston aikana Rontti merkkaa kengän mutta ei suostu ottamaan sitä suuhun, joten mennään yhdessä siihen lähelle ja vaadin ottamaan sen ja sitten palkka kun rontti edes ottaa sen "ällön" kengän suuhun. Vielä olisi yksi esine ruudussa, Marianne käy sitä heiluttemassa jonka jälkeen lähetys ja lopulta löytyy myös se nahkarukkanen, jipiii!
Tästä treenistä opimme että nyt ruvetaan harjottelemaan muillakin esineillä tätä eikä vain sillä huippu hyvällä rukkasella! No mut ei tämä treeni ihan pieleen mennyt, Rontti joutui todella miettimään mitä tässä pitääkään tehdä.

Sitten jäljelle, jonka pituss on n. 100m ja siinä on siellä täällä nameja. Jokunen kulmakin löytyi, joista en istekään tiennyt mitään :)
Jäljelle lähetys tapahtuu n. 1m päästä jäljen päästä, Rontti nappaa heti jäljen hyvin ja jäljestys alkaa. Vauhti on hyvä koko jäljen ajan ja nenäkin pysyy hyvin maassa suurimman osan jäljestä. Ensimmäisistä pienistä käännöksistä rontti selviää hyvin. Sitten tulee ihan kunnon kulma, Rontti hieman haistelee joka puolelta ja miettii minne tästä lähdetään ja lopulta selvittää sen todella hyvin. Namit maistuvat sieltä täältä ja sitten ollaankin jäljen päässä.
Hienoa Rontti! Tosi keskittynyttä jäljestämistä ja kulmakin meni hyvin, oli kyllä vaikee itse olla ohjaajana perässä kun ei oikein tienny minne jälki menee, mutta näinpä sitä vaan pitäis koiraan luottaa :)

10. elokuuta. TehoAvo -treenit

TehoAvo -ryhmällä treenailtiin taas vähän oman maun mukaan kun ei ollut kouluttajaa. Rontin kanssa otimme käännöksiä siihen tapaan kun edellisenä päivänä Anne neuvoi, sekä luoksetuloja. Aluksi myös paikallaolo.

Paikallaolo menee taas samaan tapaan kuin ennenkin. Yritän palkkailla kehuin ja makupalalla mahdollisimman paljon Ronttia ettei se ehtisi kyllästyä ja olisi aktiivisen näköinen. Huomautan jos tulee lonkkalepo, yllättävää se tulee jonka jälkeen koira nousee nopeasti ylös ja ohjaan kädellä sen uudestaan maahan. Yleensä jos Rontti ottaa yhdenkin lonkkalevon niin tuntuu että koko liike hajoaa, eikä sitä kiinnosta sen jälkeen varsinkaan olla kontaktissa. Noh, mutta tätä liikettä harjoitellaan lähes joka treenissä et eiköhänse jossain vaiheessa onnistu. Jotain positiivista kuitenkin pitää ajatella, Rontti ei ole koskaan lähtenyt paikallaolon aikana minnekään tai noussut :)

Sitten käännöksiä. Vasemmalle ja oikealle käännöksiä otetaan niin, että pysähdytään kääntymisen jälkeen sekä niin että liike jatkuu. Nämä onnistuvat hyvin, välillä täytyy kuitenkin hieman makupalalla ohjata. Mutta seuraaminen on hyvää!
Täyskäännökset tuntuu vaikeilta! Rontti ei tajua yhtään takapuolen paikkaansa, yritettään kuitenkin tehdä liikkeet niin että ohjaan sen makupalalla kääntymään ympäri jonka jälkeen liike pysähtyy. Lopuksi leikkiä.

Viimeiseksi otetaan luoksetuloja. Aluksi ihan muutaman metrin päästä "tänne" -käskyllä ja kun koira tulee eteen palkkaan namilla, mutta jos rontti jää liian kauas minusta pyydän sitä korjaamaan. Nämä onnistuvat hyvin, joten pidennetään matkaa. Pidemmältäkin matkalta liike onnistuu kun ohjaan koiran paikalleen. Rontti tarvitsee vielä käsiavut, mutta pitää alkaa pikku hiljaa häivyttää niitä.
Lopuksi vielä vauhti luoksetulo ja leikkien pois kentältä.

9. elokuuta. KesäToko -ryhmä

Tänään treenattiin vapaavalintaisia aiheita. Eli käytännössä niitä joissa on ongelmia. Itse valitsin tähän paikallaolon ja seuraamisen käännöksin.

Paikallaoloa treenailtiin samaan tyylin kuin edellisissä pk-tottis treeneissä. Pallo jätettiin koiran eteen ja palkattiin siihen kun olin koiran vieressä. Tämä harjoitus meni hyvin, kun ei tehnyt ajallisesti pitkää harjoitusta näin ollen Rontti ei ehtinyt tylsistyä olemaan paikallaan.

Seuraaminen ja sen käännökset. Näytin ensiksi miten ne meillä menee, täyskäännöksen olin tehnyt vielä oikean kautta, mutta nyt päädyttiin siihen että teen sen aina vasemman kautta ajatettellen meidän pk -uraa. Rontti ei tajua tässä käyttää taka puoltaan, joten kokeillaan niin että sanon aina käännöksessä sivu ja kun koira istuu sivulle palkataan. Muutaman kerran myös jatkan matkaa käännöksen jälkeen, jonka jälkeen palkkaan.
Oikealle ja vasemmalle käännökset menevät myös vähän lonkalta. Nyt piti ensiksi harjoitella ja miettiä itse miten jalat laittaa. Eli käännöksistä piti tulla 90asteen kulma. Piti toden teolla miettiä miten jalat laittaa, mutta kyllä se siitä sitten lähti. Aluksi Rontti meinasi törmätä minuun kun käännökset olivat niin nopeita ja ne tulivat yhtäkkiä, näin ollen pysähdyin aina kun olin kääntynyt jolloin koira saa itsensä myös oikaistua suoraksi meno suuntaan.
Mutta näin tällä kertaa nyt eikun treeniä treeniä niin hyvä tulee :)

8. elokuuta. Pk-tottis ja esineruutu.

Tänään Haukkumajalla Pk-tottis treeneissä oli aiheena ilmoittautuminen, hyppy ja oma valintainen liike. Lopuksi käytiin tekemässä myös esineruutu harjoitus.

Ilmoittautuminen kuin tultaisiin kokeisiin. "Tuomari" (tällä kertaa Riikka) seisoo kentän laidassa, jonne koirakon pitää mennä ilmoittautumaan ja kertoa oma nimi, koiran rotu -ja nimi, tuomari toivottaa tervetulleeksi kokeeseen ja ohjaa koirakot oikeille paikoilleen. Tänään tämä ei ollut kuitenkaan niin virallista.
Menimme kontaktissa Riikan eteen, koira sivulle ja kättely. Ensimmäisellä kerralla Rontti meinaa innostua, mutta malttaa kuitenkin pysyä hienosti paikallaan. Tämä toistetaan muutamia kertoja ja lopuksi leikki palkaksi. Palkkasin myös välillä makupalalla, kun koira on hyvin paikallaan. Tämä liike meni kyllä yllättävän hyvin, siihen nähden miten Rontti aina reagoi ihmisiin.
Seuraavaks otettiin hyppyä. Ensiks yritin näyttää miten viimeksi treenattiin eli koiran kanssa yhdessä kohti estettä ja kun koira katsoo sitä, käsky "hyppy". Tämä ei tänään toiminutkaan vaan Rontti säntäs hypyn vierestä toiselle puolen. Kokeilimmekin sitten niin, että Riikka piti koiraa ja minä menin toiselle puolen hyppyä, kävin kopauttamassa estettä että Rontti tajuaa sen. Sitten Riikka päästi Rontin irti ja käsky "hyppy" ja leikkiä. Näitä tehdään useita kertoja, eikä koira kertaakaan mene esteen sivusta. Tässä tuntu että Rontti alkaa liikaa kuumua kun saa koko ajan patukan palkaksi, mutta jaksoi keskittyä kyllä ihan hyvin paria juoksu reissua lukuunottamatta. Sitten tehtiin myös niin, että Riikka oli toisella puolen hyppyä. Käsky "hyppy" ja Riikka palkkaa koiran, jonka jälkeen kutsun koiraa esteelle ja uusi hyppy. Onnistuu, mutta pari kertaa Rontti on niin innoissaan, että tulee esteen vierestä minun luokse. Parin hyvin suorituksen jälkeen, leikkiä ja autoon rauhoittumaan.

Seuraavaksi otimme oma valintaisen aiheen, jossa on ongelmia. Meillä tällä kertaa se oli paikallaolo. Tässä on ollut ongelmia nyt vähälle aikaa, kun rontti ottaa aina lonkkalevon kesken paikalla makuun eikä sitä kyllä muutenkaan tunnu kiinnostavan koko homma.
Nyt kokeilimme niin, että laitettiin narupallo aivan koiran jalkojen eteen. Itse laitoin sen vielä oikein hitaasti siihen, että koiralle saataisiin jännitys päälle. Menen vähän matkan päähän jonka jälkeen palaan koiran vierelle ja vapautan sen palloon. harjoituksen aikana Rontti keskittyy aivan eri tavalla, kun on jotain mitä odottaa ja tällä kertaa se oli pallo. Näitä tehtiin useampi kertoja, välillä palkkaus tapahtui eri kohdassa harjoitusta esim. kun olin mennyt n.15m päähän koirasta odottanut hetken ja vapauttanut kun Rontti on intensiivisesti mukana treenissä.

Lopuksi otettiin esineruutu polkemattomaan maastoon. Ensiksi hetsailtiin esineellä Ronttia ja Riikka vie sen n. 50m. Koiran lähetys niin että se on sivulle ja kädellä ohjaan sen katseen suoraan eteen päin minne haluan sen mennä etsimään esineen. Rontti irtoaa hyvin, juoksee suoraan esineen yli ja käy kaempana haistelemassa, jonka jälkeen palaa lähemmäs ja löytää esineen. Vielä kaksi saman tyylistä pistoa, esineet löytyvät ihan hyvin.
Vauhtia on taas hirvesti koko ruudun ajan, mutta sitä ei oikein riiseniltä voi karsia pois. Nyt vain nenän käyttö harjoituksia, kun Rontilla tahtoo olla ongelmana se ettei tajua laittaa sitä nokkaa maahan vaan juoksee hullunlailla sinne kohtaan minne se on katseella paikantanut esineen...

perjantai 5. elokuuta 2011

2. elokuuta. KesäToko-ryhmä

Tänään aloitimme tulotarkastuksella, luoksepäästävyydellä ja paikallaololla. Jonka jälkeen käsiteltiin "kotiläksyt" kaukokäsky ja luoksetulo, tosin me ei oltu viime kerralla niin näytimme mitä osaamme ja saimme vinkkejä harjoitteluun. Uutena asiana käsiteltiin  hyppyä.

Mutta ensiksi koko ryhmä kentälle ja tulotarkastukseen. Rontti alkaa tässä taas hillumaan innokkaasti kun joku ihminen tulee sen luokse. En kyllä tiiä miten sen sais ei noin sosiaaliseksi. Hankalaa ajatellen kun joskus mennään kisoihin ja se siellä rupee hullunlailla heiluttamaan häntää eikä pysy paikoillaan. Tämä harjoitus kuitenkin eteni niin, että Katja yritti olla olematta kovin kiinnostava (kosketti vain koiraa) ja minä pidin Ronttia paikallaan. Pitänee pyytää kaikkia vieraita ja tuntemattomia koskettelemaan Ronttia ja käydä vaikka mätsäreissä, jossa tulee myös tuomari kopeloimaan koiraa. Liian sosiaalinen koira voi siis olla joskus ongelma :/
Luoksepäästävyys menee jo hieman paremmin kuin tulotarkastus. Tässä Rontilla on "jokin" tehtävä,  tapauksessa olla siis sivulla ja rauhottua. Olen yrittänyt tässä käyttää sanaa "katsoo", että Rontti osaisi olla rauhallinen ja istua paikallaan.
Paikallamakuu menee siltä osin hyvin, ettei Rontti vaihda asentoa (kerran ehkä korjaa etutassun paikkaa). Mutta asento on vino, tätäkin pitäis sit treenata jotta koira menis aina sivulta maahan niin että sen keho on suoralla linjassa eteenpäin. Voisi kokeilla palkkaa edessä, jolloin koira kiinnittää enemmän huomionsa siihen mennessään maahan eikä katso minua. Paikallamakuusta tuli muutakin palautetta, Rontti tosiaan on sen näköinen että se vaan hengaa tässä kun tähän on laitetu eli se ei tiedä että sillä on "tehtävä". Pitää ruveta tekemään lyhyempiä paikallamakuita ja laittaa joku super hyvä lelu joko eteen tai taakse, jota se sitten "saalistaisi" ja lopulta saisi palkaksi.

Sitten näytettiin miten ollaan harjoiteltu kaukokäskyjä, sekä luoksetuloa. Kaukokäskyistä olemme vaan tehneet istu-maahan, joten nyt aloitetaan harjoittelemaan istu-seiso ja seiso-maahan. Näihin vielä mietin otanko eri käskyt esim. istu-seiso, istumiseen "sit" ja seiso-maahan, maahan menoon "down".
Näytimme miten istu-maahan meno meiltä onnistuu. Tätä ollaan harjoiteltuu namin avulla liikeradan lihasmuistiin jäämistä, sekä lyhyeltä matkalta käsimerkkien avuilla istu-maahan. Nyt sitten eikun samalla tekniikalla harjoittelemaan muita, tästä tulee hankalaa sillä kokeiltiin kentällä, mutta aina takajalat liikkuivat. Kokeillaan kotona kun on rauhallisempi ympäristö.
Luoksetulon näytimme myös, miten treenataan ja missä vaiheessa ollaan. Olemme siis lähinnä ottaneet lyhyeltä matkalta (2m) makupalan kanssa tulemista eteen (oikeaan asentoon, tarpeeksi lähelle ja suoraan). Nyt kokeilimme vähän pidemmältä matkalta (10m) samaa harjoitusta. Onnistui kun vielä ohjaa makupalan avulla koiran eteen, samalla pystyy jarruttelemaan sen tulemista. Näitä ruvetaan nyt treenailemaan ja jos hyvin alkaa menemään niin koiran eteen tullessa palkaksi lelu liivin sisältä tai leuan alta pudottamalla. Ei kuitenkaan unohdeta lyhyen matkan treenejä.

Sitten hyppyä! Tätä ollaan otettu tosi vähän kun ei ole oikein hyppy-estettä ja muutenkin aina on tuntunut että ei se ole niin tärkeä kuin muut. Ensiks näytettiin miten ollaan sitä joskus otettu. Lelu toiselle puolen hyppyä ja koiralle käsky "hyppy". Sitten kokeiltiin uudella tavalla treenata samaa asiaa. Lähdimme vähän kauempaa estettä kävelemään sitä päin kohti suoraa, ei kontaktissa. Sitten kun koira katsoo itse hyppyyn tulee käsky "hyppy" ja lelu lentää hypyn yli toiselle puolen. Onnistui, Rontti hyppää ja heti ensimmäisen hypyn jälkeen innostuu tosi paljon. Tämä on siis kuin peli koiralle. Näitä tehtiin useamman kerran ja myös niin että kutsuin koiraa hypyn lähetyksen jälkeen takaisin esteelle, jotta se hyppäisi myös takaisin päin, tämäkin meni hyvin. Lopuksi otettiin sitten myös vähän sovellettua treeniä kun Rontti ymmärsi idean. Laitoin koiran istumaan hypyn eteen kuitenkin hieman enemmän hypyn oikeaa reunaa ja itse menin toiselle puolen hyppyä samaan tyylin. Käsky "hyppy" ja palkka esiin, sieltähän se Rontti tuli suoraan hypyltä leikkimään. Sitten tehtiin myös kerta niin, että koira oli samalla tavoin hypyn takana kun taas itse menin vasempaan (itsestä katsottuna) reunaan hyppyä ja käsky "hyppy". Rontti jälleen hyppää esteen eikä kierrä sitä. Sitten leikit ja autoon.

Hyvä treeni, varsinkin hyppyjen osalta. Pitää ehkä talon miespuoliselle henkilölle vihjata et vois rakentaa hyppy-esteen kotiin niin päästäis treenailemaan sit useammin, varsinkin nyt kun Rontti näytti siitä todella tykkäävän. Samalla sais vähän vaihtelua treeneihin.