keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

13. heinäkuuta Kesä Tokoryhmä 1. harjoitukset

Kesä Tokoryhmän varsinaiset treenit alkaa ja aiheena oli leikkiminen, motivointi, kontakti, häiriökontakti, perusasento sekä seuraaminen. Tällä kertaa olimme Telkkistentien hallilla, joka tuo joka kerta oman jännityksensä treeneihin. Pieni tila ja paljon koiria ei ole aina nuorelle koiralle helppoa, mutta hyvin sieltä taas selvittiin. Hyvä Rontti!

Aloitimme koko ryhmän (8koirakkoa) kanssa yhteisellä treenillä. Kentällä oli häiriöksi levitelty erilaisia esineitä sekä leluja. Treenin tarkoituksena oli kierrellä yhtäaikaa ympäri kenttää ja saada koira pysymään kontaktissa. Palkkaus tapahtui lelulla, meillä se oli tällä kertaa narupallo. Treeni meni meidän osalta suhteellisen hyvin vaikka ympärillä pyöri paljon muita koiria. Tosin parit häiriö lelut olivat liian houkuttelevia Rontille ja niitä piti käydä kokeilemassa. Palkkaus tapahtui "seuraa" -käskyn ja hyvän kontaktin jälkeen. Muutamia hyviä seuraamis pätkiä saatiin tehtyä. Tuntui että Rontti väsyi loppua kohti uuteen tilanteeseen ja leikkiin, motivaatio alkoi siis kärsiä loppua kohden.

Ensimmäisessä treeni pätkässä näytin miten Rontti käyttää takapäätään esim. sivulle tulossa sekä mitä harjoituksia sen osalta ollaan tehty. Takapään käyttö tosiaan on vielä aika kömpelöä, joten harjoittelimme peruuttamista edestä päin sekä seinän vieressä niin että koira oli sivulla. Tämä oli suhteellisen vaikeaa ja uusi juttu. Näitä nyt sitten alamme treenailemaan urakalla, jospa se pylly alkais paremmin pyöriä :). Huomattiin myös se, että koira on kiintynyt käteen jossa palkka on, joten tätä tulisi alkaa häivyttää.
Seuraavaksi otimme seuraamista, näytimme aluksi miten sen yleensä teemme ja treenailemme. Itselleni olen jättänyt tässäkin turhan käsiavun joka ei koiraa liikuttanut yhtään (nakki vas. kädessä joka koukussa rinnan päällä). Koira seuraa aluksi n. 3-5 askelta hyvin, jonka jälkeen pudottaa kontaktin joka kerta. Palkkaus on siis tapahtunut ennen aina näissä kohti, joten nyt alkaa ohjaajan oma opetteleminen palkkausten oikean aikaisuudesta ja vaihtelevuudesta. Seuraamisessa Rontilla on hyvä kontakti kun se pysyy siinä. Näinpä seuraamista harjoitellaan nyt pidemmillä matkoilla, mutkitellen ja palkkaus väliä vaihdellen.

Pienen hengähdyksen jälkeen treenailtiin perusasentoa ja häiriökontaktia. Rontin perusasento on ensinnäkin liian edessä sekä käskystä "sivu" koira tulee sivulle, mutta usein vinoon. Harjoittelimme perusasennon oikeaa paikkaa niin, että itse otin askeleen eteenpäin ja käskyllä "sivu" koiran tullessa sivulle ohjasin sen makupalan avulla perusasentoon vierelleni oikeaan kohtaan. Koiran tassun ja ohjaajan kengän käret suurin piirtein samalla kohti. Tässäkin harjoituksessa koira oli innokas tekemään, joten se ei malttanut pysyä paikallaan kun käskin sen istumaan. Minä tyhmä ohjaaja vain kielsin sitä siitä, toisin kuin olisi aina pitänyt kehua kun se jäi edes hetkeksi paikalleen. Kun kouluttaja kehui koiraa se jäi heti istumaan ja huomasi et tälleenhän tän piti mennäkin. Taas opittavaa itselleni! Harjoitteilimme myös edestä sivulle tuloa niin, että ohjasin makupalan avulla koiraa käyttämään enemmän takapäätään eikä kiertämään kaukaa sivulle. Tässä taas riittää harjoittelemista, että saan korjattua perusasennon oikein, kun olen sen alunperin opettanut väärälle paikalle.. huoh..
Lopuksi harjoitteltiin vielä kontaktia. Koira perusasentoon ja "seuraa"-käskyllä kontakti, kun hyvä kontakti niin palkka. Häiriönä oli vierässä liikkuva ihminen jolla lelu mitä heilutella sekä tietysti samassa hallissa treenaava toinen koirakko. Rontti on häiriö herkkä, jaksaa olla lyhyitä aikoja kontaktissa mutta sen jälkeen pitää muistuttaa asiasta mitä oltiin tekemässä. Palkkausta kokeiltiin makupalalla sekä lelulla. Lelu oli huomattavasti parempi palkka, jota koira jaksoi odottaakin. Tässä taas yksi asia mitä treenata, kontaktia erilaisilla häiriöillä ja eri paikoissa. Treeni saatiin kuitenkin päättymään hyvään kontaktiin ja leikkiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti