lauantai 30. heinäkuuta 2011

27. heinäkuuta. TehoAvo -ryhmän treenit

Tänään aiheena oli normaaliin tapaan paikallaanolo, pitkä kestoinen treeni (palkataan vasta usean liikkeen jälkeen) ja kauko käskyt.

Aloitetaanpa sitten paikallaanolosta. Kentälle koira jonkun näköisessä kontaktissa, joka oli vaikeaaaa.. Rontista oli taas hirveen mielenkiintoisia kaikki muuta ympärillä. Noh, kyllä se siitä kun rauhoituttiin perusasentoon. Käsky "maahan", eka käsky ei tehonnut joten uusi käsky ja koira menee maahan, "paikka". Itse siirryin n.3m päähän koirasta, ajattelin että jos olisin itse lähempänä jos vältyttäisiin lonkkalevolta. No siltä ei vältytty, ensiksi Rontti korjaili vähän etu tassujen paikkaa ja sitten n. 30sekunnin paikallaololla tuli lonkkalepo, sitten hetken päästä Rontti nousi, syytä en kyllä tiedä ötökkä? huono asento? Uusi käsky "maahan", jonka jälkeen koira pysyy lopun ajan aivan suorassa, eikä liiku minnekäään katselee vain rauhallisesti muita koiria ja nuuski ilmaa. Palataan koiran sivulle, käsky "sivu" hetki kontaktissa ja palkka ja leikki.

Sitten otettiin pitkä kestoista treeniä. Rontin kanssa ei olla oikein koskaan kokeiltu, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Palkkasin kyllä liikkeiden välissä jottei kiinnostus lopahda. Ajattelin ottaa seuraamista, käännöksiä (oikea,vasen,täyskäännös) ja yksi juoksu pätkäkin tuli. Kaikki tämä tapahtui käskytyksenä.
Sitten treenaamaan. Koira perusasentoon, onko ohjaaja valmis "valmis", käsky "seuraa" Rontti seuraa koko ajan hyvällä tsempillä, kontakti pysyy koko treenin ajan hyvin kasassa. Itsehän yritin keskittyä vaan katsomaan eteenpäin, kun tulee liikaa katottua aina koiraa treenaamisen aikana varsinkin kun yksin treenaa. Pitäis joskus ottaa kamera mukaan ja videokuvata treenit niin näkis itekin mitä tapahtuu. Mutta käännökset menevät hyvin vaikka niitä ollaan treenattu tosi vähän, itse sain sellaista palautetta, että käännökset voisi tehdä hieman hitaammin. Totta käännökset oli kyllä tosi nopeita ja vähän ihmetytti miten koira pysyi niin hyvin niissä mukana. Täyskäännöskin onnistui ihan ok. Yhden käännöksen vasemmalle ja täyskäännöksen jälkeen perusasento ja patukka palkka -> leikkiä. Sitten uusi pätkä. Käännökset meni samaan malliin, mutta sitten juoksuun lähtö (tässä vaiheessa huomasin aina miten unohdin sanoa uuden käskys tai siis sanoin sen mutta ehkä hitusen liian myöhään) ensiksi Rontti hyppäsi ilmaan ja pienen hihnan liikutuksen jälkeen takaisin maan kamaralle. Tätä siis pitää harjoitella, kun eihän me näitä muutenkaan olla otettu kun kerran. No mutta juoksun jälkeen liike loppuu perusasentoon ja palkka ja bileeeet! Olin kyllä hieman yllättynyt miten pitkään Rontti jaksoi keskittyä ilman palkkaa...

Sitten treenasimmen jääviä liikkeitä, seisomista ja maahan menoa. Nämäkin tapahtui käskytyksenä.
Ensiksi seisomista. Koira perusasentoon, "seuraa" ja n.10m päässä käsky "seiso". Rontti pysähtyy, mutta ottaa muutaman askeleen etu tassuillaan paikallaan liikkumatta minnekään. Itse jatkan matkaa, pysähdyn ja palaan takaisin koiran viereen. Palkka ja leikkiä!
Liikkestä maahan menossa Rontin maahan meno ei ollut mahdottoman nopea, mutta ei nyt varmaan mikään maailman hitainkaan. Maahan meno oli kuitenkin vino, Rontti pysyi paikallaan koko ajan, ottamatta lonkkalepoa tai vaihtamatta asentoa. Koira pysyy paikallaan kun palaan vierelle ja ottaa katsekontaktin, sitten palkka ja leikkien autoon.

Viimesenä otettiin vielä kaukokäskyjä. Näitä me ei olla vielä ihan mahottomasti harjoiteltu, lähinnä makupalan avulla pelkkää liike rataa maasta istumiseen ja istumisesta maahan menoon. Ollaan otettu myös niin, että seison koiran edessä (metrin välimatkalla) josta käskyn ja käsimerkin avulla maasta istumaan ja toiste päin. Joskus onnistuu tosi hyvin, mutta maasta istumisessa tahtoo olla ongelmana se, että Rontti nosta hieman pyllyään ja korjaa istuma asentoaan. Näin käy varsinkin jos olen edes hieman kauempana koirasta.
Nyt kuitenkin treeniin. Tehtiin ihan perus treeniä, lähinnä samaa mitä ollaan ennenkin tehty. Alkuun menee hyvin, mutta muutamia kertoja tulee taas istumaan nousussa pyllyn nosto. Ajattelimme viimeiseksi kokeilla takapalkkaa. Laitoimme siis nameja lautaselle joka laitettiin meidän taakse. Perusasentoon, koira maahan ja itse koiran eteen. Istumaan käsky ja kun ensimmäisellä kerralla onnistui niin vapautus. Rontti ei tajunnu et se palkka oli siellä takana, kirsi avusti meitä ja kutsui Rontin sitten sinne palkalle. Hyvinhän se loppujen lopuks meni :D Pitää kokeilla kotona josko toi takapalkka onnistuisi kun koira tietää sen olemassa olon. Takapalkalla yritettiin siis saada pylly pysymään maassa kun koira tietää saavansa palkan takaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti