keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

18. heinäkuuta. Maastoa ja tottista

Tänään tehtiin Rontin kanssa tottista sekä ajettiin yks jälki. Tottis treenit ei olleet mitenkään hirmu suunnitelmalliset, tarkoituksena oli vaan vähän irrotella jäljen jälkeen. Aiheena oli kuitenkin peruuttaminen, seuraaminen, oikean aikainen palkkaaminen sekä lopuksi istu-maahan-seiso peli. Mut nyt tehtiin meidän toinen metsäjälki, viime kerrasta jäi niin hyvä maku niin ajattelin kokeilla uudestaan. Hyvin hän se meni :)

Jälki oli pituudeltaan n. 150m ja 20min vanha. Loivia mutkia oli sekä oikealle, että vasemmalle muutama. Makupaloja alussa joka toisella askeleella, mutkissa joka askeleella, muutama pätkä n. 20-30m ilman makupaloja ja lopuksi ajattelin laittaa yllätykseksi jäljen päähän pakasterasian jossa herkkuja (hieman piilottelin valkoisen rasian sammalilla ettei sitä erota kauempaa).
Koiran lähetys tapahtui tällä kertaa reilun metrin päästä jäljestä. Rontti tiesi jo mitä ollaan menossa tekemään, joten rauhoittelin koiran ennen jäljelle lähettämistä. "Jälki" ja Rontti löytää heti jäljen pään, muutama muurahainen on taas mennyt makupaloihin, mutta ne ei menoa haittaa. Jälki etenee hyvin ja vauhtikin on leppoisa, ei liian kova eikä hiljainen. Kerran Rontti nostaa päänsä jäljeltä mutta muutaman sekunnin päästä jatkaa matkaa. Mutkat menee hyvin, yhden mutkan kohdalla Rontti ei meinaa tajuta ettei jälki menekään suoraan ja metrin kuljettuaan pyörähtää ympyrän löytääkseen hukkuneen jäljen. Makupalat ei edelleenkään maistu jäljellä vaikka niitä on sinne laiteltu. Lopuksi yllätys nami palkka, jee! Arggg.. niissäkin on muurahaisia, mut se ei Ronttia haitannu! :D
Seuraavaksi ruvetaan muuttamaan välimatkaa ja kulmaa lähetyspaikan ja jäljen alun suhteen.

Tottiksessa oli ensiksi tarkoitus harjotella vähän takapään käyttöä. Mentiin seinän viereen, koira sivulla ja makupalan ja hihnan avulla ohjaten taakse päin menoa käskyllä "taakse". Aluksi tämä tuntuu Rontista vaikealta, mutta muutaman onnistuneen taakse menon ja oikean aikaisen palkkauksen jälkeen se onnistui hyvin. Sitten otimme muutamia kertoja taakse menoa ilman seinän apua. Koira eteen seisomaan ja käsky "taakse", helpotin Ronttia vielä tässä käsiavuin (kädet sivulla).
Sitten treenailtiin seuraamista. Ajatuksena tässä oli harjoitella eri mittaisia seuraamis pätkiä, niin etten palkkaisi aina koiraa samasta kohdasta eli n. 10 askeleen päästä. Teimme siis seuraamista niin, että palkkasin muutaman askeleen päästä, 50m seuraamisen jälkeen ja välillä näiden välistä jatkaen seuraamista. Tässä lähinnä treenasin itseäni, tuntuu olevan vaikeaa palkata eri matkoilta kun joutuu oikein miettimällä miettimään milloin sitä palkkais!! Argg... Rontti kuitenkin seurasi hyvin, jossain vaiheessa kiinnostus kuitenkin hieman lopahti ehkä kuumuuden ja huonojen makupalojen takia, mutta patukalla vähän motivoimalla seuraaminen meni taas hyvin.
Lopuksi vähän jotain kivaa. Pelattiin istu-maahan-seiso peliä narupallolla. Koira liikkeeseen "mennään" sanalla ja sitten istu, maahan tai seiso jonka jälkeen heti palkka. Seisominen ja maahan meno Rontilta onnistuu hyvin, mutta istuessa muutamia kertoja Rontti yritti saada maahan menolla palkan. Tässä tilanteessa en palkannut, käskin uudestaan istumaan ja kehuin sen jälkeen sitten peli taas jatkui. Huh huh.. kuumahan tässä tuli juostessa niin koiralle kuin ohjaajalle. Mukavaa kuitenkin oli ja Rontti tykkäs vähän reippaammasta menosta :)

1 kommentti:

  1. Heips!

    Päätin häiriköidä hieman teidänkin blogia:) Mukavaa on ollut lueskella teidän treeneistä. Muutamia kommentteja tuli mieleen kaikkia kirjoituksia lueskellessa.

    Metsäjäljellä kannattaa miettiä, tarvitaanko niitä makupaloja enää. Jos koira ei syö ruokaa jäljeltä ja makupalatkin ovat täynnä muurahaisia, niin voisi harkita, että jättäisi metsästä namit pois. Pellolla/ nurmella sen sijaan kannattaa pitää ruokaa vielä jäljellä. Pellolta kannattaa vielä hakea tarkkuutta lisää. Tällä hetkellä Rontti jäljestää minusta hyvin ja tarkasti, mutta pellolla on välillä aina hyvä käydä asiasta muistuttamassa, jottei koira opikaan hötkeltämään. Loppupalkan kanssa kannattaa olla tarkkana. Toisille koirille toimii tosi hyvin, toisille aiheuttaa jäljellä kaahaamista, koska koirat haluavat rynniä äkkiä palkalle. Jos rynnimistä alkaa tapahtua, voi kokeilla sitä, että jäljeltä löytyy useita namipurkkeja sammaleen sisästä. Tällä opetetaan samalla sitä, että jäljestys katkeaa välillä aivan kuin kisajäljilläkin, joista löytyy keppejä. Lisäksi koira ei koskaan tällöin tiedä, loppuuko jälki ekaan purkkiin vain onko purkkeja metsässä esim. neljä.

    Tottistreeneissä kannattaa muistaa huolehtia koiran motivaatiosta. Eli pyrkiä päättämään treenit aina ennen kuin koira alkaa hyytyä. Mitä suurempi motivaatio koiralla on, sen helpompaa esim. kaikki häiriötreenit ovat koiralle. Te teette jo tosi vaikeita häiriötreenejä ja hienoa, että treenit ovat onnistuneet hyvin, mutta välillä kannattaa treenata myös perusasioita ilman häiriötä ja muistaa huolehtia vireestä. Eli niitä maksimissaan parin minuutin viettitreenejä kentällä. Itse olen huomannut, että kun koira on oikeassa mielentilassa kentällä (korkeassa vietissä, motivoinut tekemään töitä ohjaajan kanssa), ei häiriöitä tarvitse niin paljon edes treenata, koska koira näkee kentällä pelkästään ohjaajan.

    Rontti on tosi hyvällä mallilla minusta sekä tottiksessa että maastossa. Joten eikun tsemppiä treeneihin:)

    VastaaPoista