sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

31.heinäkuuta. Maasto treenit, jälki ja esineruutu.

Tänään ajattelin treenata vähän esineruutua ja jälkeä. Ensiks kävin polkemassa esineruudun n.10mx50m, mahdollisimman täyteen jälkeä. Sitten (metsä)jälki, jolle mittaa tuli n. 150m ja vanhuutta 20min jäljelle lähtiessä. Jäljellä oli loiva mutka vasemmalle ja oikealle. Jälki oli tehty myötätuuleen.

Ensiks käytiin esineruudussa. Tällä kertaa minulla ei ollut ketään apuohjaajaa, joten jouduin laittamaan koiran puuhun kiinni kun vein esineet ruutuun. Aluks ajattelin et mitenhän tämä tulee oikein onnistumaan, mut ihan hyvin se meni.
Ensimmäisen esineen vein n. 50m. Palasin koiran luokse ja lähetin esineelle "esine". Tällä kertaa ohjasin koiran katseella minne sen täytyisi mennä. Ei kyllä tuntunut auttavan ensimmäisen esineen kohdalla. Rontti juoksi ensiksi lähes 50m sitten esineruudun sivuun josta palasi lähelle minua. Meinasi lähteä myös minun taakse mutta silloin jo puutuin asiaan, huutamalla "EI". No löytyihän se esine sieltä pienen etsinnän jälkeen. Toisen esineen vein n. 35m keskelle ruutua. Lähetys onnistui hyvin ja Rontti juoksi suoraan esineelle (näki sen kyllä vähän matkan päästä).
Viimeinen esine oli taas ruudun takarajan lähettyvillä. Nyt yritin heittää esineen vähän piilompaan, ettei Rontti yritä katseella sitä sieltä tavoittaa. Lähetys ja koira menee piston omaisesti suoraan esineen luokse. Hyvä hyvä.
Rontti tuo joka kerta esineen, mutta pudottaa sen juuri ennen minulle antamista. Tämä johtuu ehkä siitä kun se tietää aina saavansa palkan kun se tulee luokse. Pitää yrittää tätä karsia pois, kokeilla vaikka antaa nami vasta sen jälkeen kun esine on minun kädessä...

Sitten jäljen kimppuun. Jäljellä ei tällä kertaa ollut yhtään namia askelilla, mutta n. 50m oli sammaleiden alle piilotettu rasia jossa herkkuja. Ajattelin kokeilla lähettää Rontin hieman kauempaa (1,5m) ja pienessä kulmassa (n. 45astetta) jäljelle. Heti tajusin minkä mokan olin ite tehny, kun jälkeä tehdessä kiersin suunnitellulta lähetyspaikalta vähän matkan päähän josta hyppäsin kohtaan mistä jälki alkaa. Ronttihan meinasi lähteä sitä jälkeä ajamaan, mutta itse en liikkunut minnekään enkä sanonut koiralle uutta käskyä ym. Hetken odotettua Rontti alkoi etsiä uudestaan jälkeä ja löysi jäljen pään mikä oli tarkoituskin. Nyt huomasin ettei Rontin jäljestys ollut niin "tarkkaa" kuin ennen, jolloin makupaloja oli vielä jäljellä. Kertaakaan jälki ei kuitenkaan hävinnyt. Makupalatkin löytyi, ne syötyään Rontti jatkoi päättäväisenä jälkeä. Jäljessä Rontti saattoi käydä metrin pari jäljen sivussa mutta palasi aina oikeaan kohtaan jälkeä. Sitten se loppuikin, siinä ei kauaa kestäny. Tosin ei jälkikään ollut pitkä. Vauhti oli hyvä, koiran normaalia kävelemistä, itse jouduin ehkä lyhyiden jalkojen takia harppomaan metsässä.

Pitänee vielä treenailla paljon nurmijälkiä makupalojen kanssa, jotta saataisiin vielä tarkempaa tuosta jäljestämisestä. Nurmella ja makupalojen avulla on ehkä helpompi harjoitella myös janalle tuloa. Pitää myös tehdä jäljistä pidempiä, kun se noin innokkaasti niitä ajaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti