perjantai 5. elokuuta 2011

2. elokuuta. KesäToko-ryhmä

Tänään aloitimme tulotarkastuksella, luoksepäästävyydellä ja paikallaololla. Jonka jälkeen käsiteltiin "kotiläksyt" kaukokäsky ja luoksetulo, tosin me ei oltu viime kerralla niin näytimme mitä osaamme ja saimme vinkkejä harjoitteluun. Uutena asiana käsiteltiin  hyppyä.

Mutta ensiksi koko ryhmä kentälle ja tulotarkastukseen. Rontti alkaa tässä taas hillumaan innokkaasti kun joku ihminen tulee sen luokse. En kyllä tiiä miten sen sais ei noin sosiaaliseksi. Hankalaa ajatellen kun joskus mennään kisoihin ja se siellä rupee hullunlailla heiluttamaan häntää eikä pysy paikoillaan. Tämä harjoitus kuitenkin eteni niin, että Katja yritti olla olematta kovin kiinnostava (kosketti vain koiraa) ja minä pidin Ronttia paikallaan. Pitänee pyytää kaikkia vieraita ja tuntemattomia koskettelemaan Ronttia ja käydä vaikka mätsäreissä, jossa tulee myös tuomari kopeloimaan koiraa. Liian sosiaalinen koira voi siis olla joskus ongelma :/
Luoksepäästävyys menee jo hieman paremmin kuin tulotarkastus. Tässä Rontilla on "jokin" tehtävä,  tapauksessa olla siis sivulla ja rauhottua. Olen yrittänyt tässä käyttää sanaa "katsoo", että Rontti osaisi olla rauhallinen ja istua paikallaan.
Paikallamakuu menee siltä osin hyvin, ettei Rontti vaihda asentoa (kerran ehkä korjaa etutassun paikkaa). Mutta asento on vino, tätäkin pitäis sit treenata jotta koira menis aina sivulta maahan niin että sen keho on suoralla linjassa eteenpäin. Voisi kokeilla palkkaa edessä, jolloin koira kiinnittää enemmän huomionsa siihen mennessään maahan eikä katso minua. Paikallamakuusta tuli muutakin palautetta, Rontti tosiaan on sen näköinen että se vaan hengaa tässä kun tähän on laitetu eli se ei tiedä että sillä on "tehtävä". Pitää ruveta tekemään lyhyempiä paikallamakuita ja laittaa joku super hyvä lelu joko eteen tai taakse, jota se sitten "saalistaisi" ja lopulta saisi palkaksi.

Sitten näytettiin miten ollaan harjoiteltu kaukokäskyjä, sekä luoksetuloa. Kaukokäskyistä olemme vaan tehneet istu-maahan, joten nyt aloitetaan harjoittelemaan istu-seiso ja seiso-maahan. Näihin vielä mietin otanko eri käskyt esim. istu-seiso, istumiseen "sit" ja seiso-maahan, maahan menoon "down".
Näytimme miten istu-maahan meno meiltä onnistuu. Tätä ollaan harjoiteltuu namin avulla liikeradan lihasmuistiin jäämistä, sekä lyhyeltä matkalta käsimerkkien avuilla istu-maahan. Nyt sitten eikun samalla tekniikalla harjoittelemaan muita, tästä tulee hankalaa sillä kokeiltiin kentällä, mutta aina takajalat liikkuivat. Kokeillaan kotona kun on rauhallisempi ympäristö.
Luoksetulon näytimme myös, miten treenataan ja missä vaiheessa ollaan. Olemme siis lähinnä ottaneet lyhyeltä matkalta (2m) makupalan kanssa tulemista eteen (oikeaan asentoon, tarpeeksi lähelle ja suoraan). Nyt kokeilimme vähän pidemmältä matkalta (10m) samaa harjoitusta. Onnistui kun vielä ohjaa makupalan avulla koiran eteen, samalla pystyy jarruttelemaan sen tulemista. Näitä ruvetaan nyt treenailemaan ja jos hyvin alkaa menemään niin koiran eteen tullessa palkaksi lelu liivin sisältä tai leuan alta pudottamalla. Ei kuitenkaan unohdeta lyhyen matkan treenejä.

Sitten hyppyä! Tätä ollaan otettu tosi vähän kun ei ole oikein hyppy-estettä ja muutenkin aina on tuntunut että ei se ole niin tärkeä kuin muut. Ensiks näytettiin miten ollaan sitä joskus otettu. Lelu toiselle puolen hyppyä ja koiralle käsky "hyppy". Sitten kokeiltiin uudella tavalla treenata samaa asiaa. Lähdimme vähän kauempaa estettä kävelemään sitä päin kohti suoraa, ei kontaktissa. Sitten kun koira katsoo itse hyppyyn tulee käsky "hyppy" ja lelu lentää hypyn yli toiselle puolen. Onnistui, Rontti hyppää ja heti ensimmäisen hypyn jälkeen innostuu tosi paljon. Tämä on siis kuin peli koiralle. Näitä tehtiin useamman kerran ja myös niin että kutsuin koiraa hypyn lähetyksen jälkeen takaisin esteelle, jotta se hyppäisi myös takaisin päin, tämäkin meni hyvin. Lopuksi otettiin sitten myös vähän sovellettua treeniä kun Rontti ymmärsi idean. Laitoin koiran istumaan hypyn eteen kuitenkin hieman enemmän hypyn oikeaa reunaa ja itse menin toiselle puolen hyppyä samaan tyylin. Käsky "hyppy" ja palkka esiin, sieltähän se Rontti tuli suoraan hypyltä leikkimään. Sitten tehtiin myös kerta niin, että koira oli samalla tavoin hypyn takana kun taas itse menin vasempaan (itsestä katsottuna) reunaan hyppyä ja käsky "hyppy". Rontti jälleen hyppää esteen eikä kierrä sitä. Sitten leikit ja autoon.

Hyvä treeni, varsinkin hyppyjen osalta. Pitää ehkä talon miespuoliselle henkilölle vihjata et vois rakentaa hyppy-esteen kotiin niin päästäis treenailemaan sit useammin, varsinkin nyt kun Rontti näytti siitä todella tykkäävän. Samalla sais vähän vaihtelua treeneihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti