perjantai 15. heinäkuuta 2011

14. heinäkuuta, Pk-tottis treenit, Melania

Tämän päivän treenien aiheena oli seuraaminen juoksussa ja hitaassa kävelyssä, sekä käännökset. Toisella kierroksella meidän oli määrä treena sellaisia asioita mitkä on vaikeita ja jäänyt vähemmälle treenaukselle.

Ensimmäisenä olisi siis tarkoitus harjoitella käännöksiä, lähinnä oikealle. Kokeilimme aluksi koiran takaa pään käytöä niin että itse pyörin paikallani oikealle päin. Koiraa makupalalla ohjaten käskytin sitä sivulle. Alussa jo pienoisista pyllyn käännöksistä palkkaus ja muutaman kerran se onnistui pienien apujen kanssa hyvin. Tätä kuitenkin pitää treenailla niin kun on ollut aikaisemminkin jo puhetta. Mutta sitten seuraamiseen käänösten kera. Käskyllä "seuraa" koira katsekontaktiin ja eteenpäin, käännös oikeaan ja palkka niin että käännytään reilusti oikeaan. Muutama tällainen harjoitus, jonka jälkeen käännöksen jälkeen muutama askel ja palkka. Hyvä treeni taas uudeksi asiaksi opeteltuna. Rontti tahtoo kuitenkin käännöksissä jäädä, joten tulisi seuraavissa harjoituksissa enemmän hetsailla juuri ennen käännöstä ja sen jälkeen. Palkkana tässä oli nakki, pitäis kokeille myös lelulla kun Rontti siitä innostuu kuitenkin paremmin.
Seuraavaksi otimme seuraamista juoksussa. "Seuraa" -käskyllä seuraamaan n.10 askelta, jonka jälkeen juoksuun (itseltäni unohtui tässä vaiheessa sanoa uusi "seuraa"-käsky, yritetään parantaa). Makupalan avulla koira pysyy hyvin mukana. Tahtoi tulla hieman väljyyttä juoksun aikana, joten treenaillaan makupalalla vielä useampia kertoja. Seuraaminen hitaassa kävelyssä onnistui paremmin. Harjoituksen kulku samanlainen kuin juoksussa, Rontti tajusi heti idean, kun itsekin sain vielä askel pituuden kohdalleen ja vauhdin hyväksi. Koira seurasi keskittyneesti koko seuraamis pätkän ajan. Hyvän seuraamisen jälkeen leikkiä ja pois. Hyvä Rontti! Itselläni ei kyllä ollut kaikista paras tsemppi päällä, mut koira toimi hyvin :) Enkä kuulma höpötellyt seuraamisen aikana Rontille mitä yleensä olen tehnyt, itekin tässä alkaa oppia asioita! Kunhan vain vielä muistan sen etten seuraamis treeneissä AINA palkkaa samalla askel parilla, yllätyksellisyyttä yllätyksellisyyttä! Yritän muistaa tämän seuraavissa treeneissä :D

Sitten asioita mitä ollaan Rontin kanssa treenailtu vähän ja ne on vähän heikoilla kantimilla. Häiriökontakti sekä istuminen. Häiriökontakti on Rontille tosi tosi vaikeeta kun muualta kuuluu ääniä tai lähellä liikkuu jokin esine tai lelu. Istumista ollaan treenailtu aika vähän ja Rontilla on ollut sellainen tapa kun tulee käsky "istu" saattaa se alkaa tarjota sivulle tuloa.
Ensiksi kontakti treeni. Koira sivulle ja käskyllä "seuraa" kontaktiin. Kouluttaja heiluttelee palloa ja liikkuu ympärillä. Rontille on heti ensimmäisestä hetkestä lähtien hankalaa. Kontakti häviää, jolloin tulee liinasta pakote, joka ei auta mitään. Useampia nyppäisyjä liinasta ja palkka heti kun tulee kontakti. Harjoitus kulkee aikalailla tällä kaaviolla. Tulisi siis treenailla kotosalla aluksi ihan vaan kontaktia ilman häiriötä, jonka jälkeen lisätä vaativuutta pidentää aikaa ja sitten kun tämä menee hyvin häiriöt mukaan siihen.
Istumis treeniä. "Istu"-käsky ja koira menee istumaan siihen paikkaan missä on -> palkka. Muutaman kerran onnistuu mutta sitten koira alkaa tarjota sivulle tuloa. Päädytään siihen että kouluttaja pitää koiran hihnasta kiinni jolloin se ei pääse tarjoamaan edes sivulle tuloa. Näin treeni onnistuu hyvin, lukuunottamatta niitä kertoja kun koira istuu hitaasti. Treenaillaan tällä tavoin siis kotonakin.
Sitten muutamia kertoja istumista liikkeestä. Aluksi käsiavun kanssa, sitten päätetään kokeilla juuri "istu" -käskyn kohdalla hidastaa vauhtia. Rontti tajuaa sen ja liike onnistuu paremmin. Kokeillaan siis näitä kotonakin sen lisäksi kun treenataan pelkään "Istu"-käskyä kun se näyttää olevan vielä hakusessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti